قطر داخلی و خارجی يک لوله را نمیتوان با دقت و به آسانی با يک خط کش مدرج اندازه گرفت. برای اندازه گيری دقيقتر آنها از کوليس استفاده میشود. کوليس از ترکيب يک خط کش مدرج و يک ورنيهمتحرک درست شده است.
کوليس
تاريخچه کوليس
در سال ۱۹۴۹ فردی به نام ميتوتويو اولين پروانه ساخت کوليس را کسب کرد و توليد آن را در همان سال در کارخانه ميزونوکوچی(Mizonokuchi) در شهر کاوازاکی ژاپن شروع کرد. در سال ۱۹۵۳کارخانه آن به اوتسونوميا(utsonomiya) انتقال يافته و توليد انبوه آن شروع شد.در سال ۱۹۵۶ اين فرد اولين کسی بود که موضوع استفاده از فولاد ضد زنگ را برای ساخت کوليس مطرح کرد. ۷ سال بعد در سال ۱۹۶۳ ميتوتويو بيش از يک ميليون کوليس توليد کرد. در همان سال توليد کوليس ساعتی آغاز شد و به دنبال آن کوليسهای ديجيتالی و سپس کوليسهای ضد زنگ که در مقابل آب و روغن مقاوم بودند توليد شد. کوليسهای کار سنگين که طول ۴۵۰ ميليمتر و بيشتر را اندازهگيری میکنند از سال ۱۹۶۱ساخته شدند. امروزه کوليسهايی که طول ۲۰۰۰ ميليمتر را اندازه میگيرند نيز توليد میشود. بدنه اين نوع از کوليسها از فيبرهای کربنی است تا سبک باشند و معضل بزرگ اين کوليسها که سنگينی آنها است را بدينگونه رفع کردهاند.
اجزای کوليس
G تيغه نهايی
Dشاخک خارجی
R خط کش
Cشاخک خارجی
Wزايده زير ورنيه
Eشاخک داخلی
Lپيچ تثبيت
Fشاخک داخلی
روش کار کوليس
قطر داخلی و خارجی يک لوله را نمیتوان با دقت و به آسانی با يک خط کش مدرج اندازه گرفت. برای اندازه گيری دقيقتر آنها از کوليس استفاده میشود. کوليس از ترکيب يک خط کش مدرج و يک ورنيه متحرک درست شده است. خط کش ورنيه دارای دو شاخک است شاخکهای کوچک برای اندازه گيری قطر داخل و شاخکهای بزرگ برای اندازه گيری قطر خارجی اجسام بکار میرود. خط کش برحسب میلیمتر مدرج شده ورنيه دارای درجه بندی کوچکی است که اغلب شامل 10 قسمت بوده و معادل 9 ميليمتر است يعنی 9 ميليمتر در روی خط کش کوچکتر است. با اين نوع کوليس به آسانی میتوانيم تا1/10ميليمتر را اندازه بگيريم. دقت اندازه گيری کوليس از تقسيم کردن يک درجه خط کش به تعداد تقسيمات ورنيه به دست میآيد.برخی از انواع کوليسها برای اندازه گيری عمق يک تيغه باريک دارند کهبه ورنيه متصل است و با آن حرکت میکند. اگر صفر ورنيه بر صفر خط کش منطبق باشد انتهای تيغه بر انتهای خط کش منطبق میگردد در صنعت برای اندازه گيری قطر گلوله و سيلندر و پيستون و طول وسايل مختلف از انواع کوليسها با بزرگیهای مختلف استفاده میشود.
اندازه گيری قطر يا طول
جسمی را که منظور تعيين طول با قطر خارجی آن است در بين شاخکهای ثابت و متحرک بزرگ قرار میدهند بطوری که هر دو شاخک با بدنه جسم تماس داشته باشند سپس به کمک ورنيه و خط کش اندازه طول يا قطر گلوله را تعيين میکنند. درجات را از روی خط کش (عددی که صفر ورنيه در مقابل آن قرار دارد و يا از آن گذشته است) و کسر درجات را از روی ورنيه میخوانند برای کسر درجات از درجات ورنيه را پيدا میکنند که درست در برابر يکی از درجات خط کش قرار گرفته است.
اندازه گيری قطر داخلی برای اندازه گيري قطر داخلی مثلا قطر يک لوله دو شاخک بالايی را در داخل لوله فرو میبرند و ورنيه را برای خط کش آنقدر جابجا میکنند تا دو شاخک با جدار داخلی لوله تماس پيدا کنند. کوليس تا حدی در داخل لوله میچرخانند تا دو شاخک بر قطر لوله منطبق گردد. در اين حالت قطر داخلی را با روش قبلی از روی خط کش و ورنيه میخوانند
آموزش اندازه گیری طول قطعات با کولیس
کولیس یک وسیله اندازه گیری طول می باشد که دقت اندازه گیری آن از خط کش معمولی بیشتر است. میزان دقت کولیس به چگونگی درجه بندی ورنیه آن بستگی دارد. تمامی کولیس ها از یک خط کش ثابت معمولی (که بر حسب سانتی متر و میلی متر درجه بندی شده) و یک قسمت متحرک به نام ورنیه تشکیل می شود.
کولیس ها می توانند طول را به ۳ روش اندازه گیری نمایند که هر یک از این روش ها کار برد خاصی دارند
۱- اندازه گیری به وسیله دهانه بزرگ کولیس:
دهانه بزرگ کولیس را در شکل زیر مشاهده می کنید:
از دهانه بزرگ کولیس جهت اندازه گیری ضخامت و قطر خارجی اجسام استفاده می شود.
دهانه کوچک کولیس را در شکل زیر مشاهده می کنید:
از دهانه کوچک کولیس برای اندازه گیری دهانه داخلی حفره ها، قطر داخلی لوله ها، عرض شیار ها و… به کار می رود.
3- اندازه گیری به وسیله عمق سنج کولیس:
عمق سنج کولیس را در شکل زیر مشاهده می نمایید:
از عمق سنج جهت اندازه گیری عمق حفره ها و سوراخ ها استفاده می شود
.
با حرکت دادن ورنیه، دهانه بزرگ، دهانه کوچک و عمق سنج به یک میزان جابه جا می شوند
.
کولیس ها معمولاً دارای پیچ یا شاسی ای می باشند که دهانه کولیس را ثابت نگه می دارد. این شاسی برای مواردی که امکان تکان خوردن ورنیه و ایجاد خطا در اندازه گیری وجود دارد، استفاده می شود
.
تیغه کولیس با تقسیماتی به اندازه یک میلیمتر مدرج شده است. روی هر دهمین خط درجه بندی شماره ای وجود دارد که نمایانگر ده میلیمتر است. ورنیه نیز به ۵۰ قسمت تقسیم شده که روی هر پنجمین خط درجه بندی شماره ای وجود دارد که نمایانگر یک دهم میلیمتر است. طول این ۵۰ تقسیم بندی برابر با طول ۴۹ تقسیم بندی روی تیغه است.
جزئیات کولیس ورنیه. این ورنیه اندازه های تا ۰۲/۰ میلیمتر را نشان می دهد.
از آن جا که هر تقسیم بندی روی تیغه کولیس برابر با یک میلیمتر است بنابراین ۴۹ تقسیم بندی برابر با ۴۹=۱×۴۹ میلیمتر و مجموع تقسیم بندی روی ورنیه نیز برابر با همین مقدار خواهد بود. بنابراین اندازه هر یک از تقسیمات روی ورنیه برابر با ۹۸/۰ = ۵۰ ÷ ۴۹ میلیمتر است. یعنی اختلاف نیان یک تقسیم بندی روی تیغه (یک میلیمتر) و یک تقسیم بندی روی ورنیه (۹۸/۰ میلیمتر) برابر با ۰۲/۰ میلیمتر خواهد بود. اگر شاخص های صفر تیغه و ورنیه بر هم منطبق باشند اولین خط سمت راست شاخص صفر ورنیه با اولین خط سمت راست شاخص صفر تیغه به اندازه ۰۲/۰ میلیمتر با هم اختلاف خواهند داشت. به همین شکل اختلاف خط بعدی ورنیه با خط بعدی تیغه به اندازه ۰۴/۰ میلیمتر و الی آخر. این اختلاف برای هر تقسیم بندی (خط) به اندازه ۰۲/۰ میلیمتر افزایش می یابد تا آن که خط ۵۰ ورنیه با خط ۴۹ تیغه منطبق شود.
برای خواندن اندازه روی کولیس باید اندازه های میلیمتر را که سمت چپ شاخص صفر ورنیه قرار دارند محاسبه کرد و سپس مقدار دهم و صدم میلیمتر را با توجه به خطی از ورنیه که با یکی از خطوط تیغه روبروی هم قرار گرفته اند تعیین و به مقادیر قبلی افزود.
مرتبط باموضوع :